Zelf zeep maken

Word je blij van een lekker fris ruikend zeepje? Ben je creatief en wilde je altijd al je eigen zeepjes maken? Dan heb ik goed nieuws voor je! Zelf zeep maken is namelijk helemaal niet moeilijk! Lees snel verder en volg de stappen voor je eigen zelfgemaakte zeep.

Zeep wordt door elk huishouden elke dag gebruikt. En wat is er nou leuker dan dit veel gebruikte product zelf te maken? Zelf zeep maken is een leuke hobby en een ware kunst. Het is een nauwkeurig werkje waarbij je zeker trots kunt zijn op het eindresultaat! Maar hoe maak je zeep? Wil je zelf aan de slag gaan? Als je onderstaande stappen volgt, kan je alle zeepjes maken die je wilt!

Stap 1 – Veilig werken

Zeep wordt gemaakt doordat vetten door een chemische reactie met loog verzepen. Deze chemische reactie wil je natuurlijk zo veilig mogelijk laten verlopen. Verdiep je eerst in de veiligheidsmaatregelen voordat je begint met zelf zeep maken.

Stap 2 – Benodigdheden klaar zetten

Niets is zo lastig als je tijdens het maken van zeep misgrijpt. Zet dus alles klaar van te voren. Zorg dat je de basisbenodigdheden binnen handbereik hebt. Zet ook alle ingrediënten van het zeeprecept klaar. Zelf zeepjes maken is makkelijker en leuker wanneer alles binnen handbereik ligt.

Stap 3 – Wegen

Weeg de boter, vet, oliën, water en natriumhydroxide (NaOH) elk in een afzonderlijk bakje af. Weeg het water af in een grote, hittebestendige maatbeker.

Het wegen van de ingrediënten moet heel nauwkeurig gedaan worden. Als je dit niet nauwkeurig doet, zou je zeep kunnen mislukken.

Stap 4 – Natronloog maken

Doe rubberen handschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en zorg voor een goede ventilatie. Let er op dat er geen kinderen of huisdieren in de buurt zijn tijdens het maken van natronloog.

Natronloog maken

Voeg de NaOH beetje bij beetje, onder constant roeren, toe aan het water. Doe dit nooit andersom! Als al het NaOH aan het water toegevoegd is, heb je natronloog gemaakt. Dit mengsel wordt ook “loog” genoemd. De loog geeft giftige dampen af, zorg er dus voor dat je deze niet inademt.

De loog wordt door een chemische reactie erg heet. Laat het nu even afkoelen en ga verder met de volgende stappen.

Stap 5 – Meng de boter met de olie

Verwarm de boter en/of vet au bain-marie. Als alles gesmolten is, kunnen de oliën toegevoegd worden. Meng alles goed door elkaar.

Stap 6 – Temperatuur meten

Meet de temperatuur van de loog en van de vetten. Zijn de temperaturen bijna aan elkaar gelijk? Of verschillen de temperaturen minder dan 5˚C van elkaar? Voeg dan de loog toe aan de vetten (en niet andersom).

Stap 7 – Mixen

Pak de staafmixer en mix de vetten en de natronloog door elkaar. Mix totdat het mengsel een beetje dikkig wordt. Het lijkt dan een beetje op dikke pudding.

Ingredienten mixen

Met de staafmixer is het klusje na ongeveer 2 minuten geklaard. Als je een garde gebruikt, duurt het een stuk langer voordat je het gewenste resultaat bereikt. De klus zou dan zomaar een paar uur in beslag kunnen nemen.

Stap 8- Geur, kleur of gedroogde bloemen

Bij een lekkere frisse zeep hoort ook een lekker geurtje. In deze stap kan je etherische oliën of geurolies toevoegen. Mix daarna nog even kort met de staafmixer zodat de olie gelijkmatig in de zeep verdeeld is.

Voeg als laatste de eventuele gedroogde bloemen of kruiden toe. Nog even roeren en je zeep is bijna klaar! Nu niet meer mixen, want dan gaan de bloemen en kruiden kapot en dat willen we natuurlijk niet.

Stap 9- Giet de zeep in de mal

De zeep is nu klaar om in een mal gegoten te worden. Luchtbelletjes haal je uit de zeep door de mal voorzichtig op tafel te tikken. Bedek de mal vervolgens met een theedoek en zet het op een veilige plaats neer.

Zeep in de mal gieten en afdekken

Stap 10- Laat de zeep rusten

Laat de zeep 24 uur met rust. Na 24 uur is de zeep hard geworden en mogen ze uit de mal gehaald worden. Maar de zeepjes zijn nog lang niet klaar voor gebruik! Leg de zeepjes op een rooster op een goed geventileerde plek. De zeepjes bedekken met de theedoek is niet meer nodig. Heb nu een hoop geduld want de zeepjes moeten 4 tot 6 weken rusten voordat je ze kunt gebruiken!

Tijdens de rusttijd zullen de oliën in de zeep nog verder gaan verzepen. Het verzepen zal tot een dag of 5 duren. Daarna zal al het water uit de zeepjes verdampen. Na ongeveer 4 weken zal al het water uit de zeepjes verdampt zijn en kan je ze eindelijk gaan gebruiken!